Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Pensioenbreuk

betekenis & definitie

Pensioenbreuk is een vorm van pensioengat en ontstaat door een tekort aan opgebouwd pensioen. Pensioenbreuk komt voor als iemand door verandering van werkkring van pensioenregeling moet veranderen. Als er een verandering bij de huidige werkgever plaatsvindt kan dit ook tot pensioenbreuk leiden.

Pensioenbreuk is in de meeste gevallen nadelig voor de werknemer. Het uitgestelde pensioen van de eerste werkgever wordt namelijk berekend over het salaris bij een vertrek uit het bedrijf.

Om vast te stellen of er sprake van pensioenbreuk is moet er gekeken worden wat het vooruit gestelde pensioen was bij de oude werkgever. Dit bedrag kan dan vergeleken worden met het vooruitzicht gestelde pensioen bij de nieuwe werkgever. Hier moet het pensioen van de oude werkgever bij opgeteld worden. Als dit laatste bedrag lager is dan het vooruit gestelde pensioen bij de oude werkgever, is er sprake van pensioenbreuk.

Naast het veranderen van werkgever kan pensioenbreuk ook ontstaan als het werk tijdelijk stil wordt gelegd, door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Het is mogelijk om pensioenbreuk (deels) te herstellen. Dit kan door bijvoorbeeld extra te sparen voor toekomstig pensioen. Hier zit weinig risico aan vast door middel van banksparen voor het pensioen. Naast dat hier weinig risico aan vast zit valt er op deze manier ook nog belastingvoordeel te behalen.