Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Partnerpensioen op risicobasis

betekenis & definitie

Het partnerpensioen op risicobasis is een partnerpensioenregeling. Bij deze regeling wordt er geen pensioen opgebouwd en is enkel het risico op overlijden verzekerd. Er kan alleen beroep gedaan worden op het partnerpensioen op risicobasis als de werknemer tijdens overlijden nog in dienst is. De partner ontvangt dan het partnerpensioen.

Bij het partnerpensioen op risicobasis wordt enkel de kans op overlijden verzekerd. Het is dus eigenlijk een soort overlijdensrisicoverzekering. De achtergebleven partner krijgt enkel partnerpensioen van het pensioenfonds als de werknemer is overleden terwijl hij of zij op dat moment in dienst was.

Als iemand komt te overlijden terwijl hij of zij niet meer onder contract staat, dan ontvangt de partner niks van het pensioenfonds. Er is namelijk geen potje opgebouwd zoals dat bij het partnerpensioen op opbouwbasis wel het geval is. Het voordeel van het partnerpensioen op risicobasis is dat de premie een stuk lager ligt dan bij het partnerpensioen op opbouwbasis.

Bij het partnerpensioen op opbouwbasis wordt er een pensioen opgebouwd door de werknemer. Op het moment dat hij of zij van baan en/of pensioenfonds verandert, neemt diegene het opgebouwde pensioen gewoon mee. Met deze vorm van partnerpensioen is er dus altijd zekerheid op een uitkering. Zodra de werknemer komt te overlijden ontvangt de achtergebleven partner de uitkering.