Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Partnerpensioen op opbouwbasis

betekenis & definitie

Het partnerpensioen op opbouwbasis is een partnerpensioenregeling. Deze regeling kenmerkt zich doordat er een pensioen wordt opgebouwd door de werknemer. Bij een eventueel overlijden van de werknemer ontvangt zijn of haar partner het partnerpensioen. Naast het partnerpensioen op opbouwbasis is er ook de keuze voor het partnerpensioen op risicobasis.

Het belangrijkste verschil met een partnerpensioen op risicobasis is dat er daadwerkelijk een pensioen wordt opgebouwd. Wanneer de deelnemer van het pensioenfonds niet meer in dienst is bij de vorige werkgever, wordt het opgebouwde pensioen meegenomen. Ook bij verandering van baan of pensioenfonds gaat het opgebouwde pensioen gewoon mee.Wanneer de deelnemer aan het pensioenfonds komt te overlijden, ontvangt de nabestaande partner het opgebouwde pensioen.

Naast het partnerpensioen op opbouwbasis is er ook de keuze voor het partnerpensioen op risicobasis. Hierbij wordt in geen geval een pensioen opgebouwd. Er wordt alleen verzekerd op risicobasis. Dit wil zeggen dat slechts het risico op overlijden wordt verzekerd. Wanneer er een wisseling van baan plaatsvindt wordt er niets meegenomen, aangezien er ook niets is opgebouwd. Het voordeel van het partnerpensioen op risicobasis is het feit dat er minder premie betaald hoeft te worden.