Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Omkeerregel

betekenis & definitie

De omkeerregel is een fiscale regel die inhoudt dat pensioenaanspraken niet tot het loon behoren. Om die reden worden pensioenaanspraken niet belast. De uitkering van het pensioen valt wel onder loon, hierover moet dus wel inkomstenbelasting betaald worden. De omkeerregel betekent een fiscaal voordeel voor gepensioneerden.

De omkeerregel is ingesteld om mensen te motiveren hun pensioenvoorziening goed te regelen. Wanneer mensen namelijk hun pensioen op orde hebben, kunnen ze optimaal gebruik maken van de omkeerregel en op die manier een relatief groot belastingvoordeel halen. Na de hypotheekrenteaftrek is de omkeerregel namelijk de grootste vorm van belastingkorting.

Het fiscale voordeel van de omkeerregel werkt als volgt. Wanneer iemand loon ontvangt en een deel van dit loon gebruikt om te sparen of te beleggen moet hierover twee keer belasting betaald worden. Bij uitkering van het loon wordt er inkomstenbelasting geheven in box 1. Vervolgens wordt er ook nog belasting geheven over het uitstaande spaargeld of beleggingen in box 3.

Doordat pensioenaanspraken niet tot het loon behoren wordt hierover geen inkomstenbelasting geheven. Tevens hoeft er geen belasting betaald te worden over het opgebouwde (gespaarde) pensioen in een pensioenfonds. Pas wanneer het pensioen uitgekeerd wordt, moet er inkomstenbelasting betaald worden. Een pensioenuitkering valt namelijk wel onder het inkomen. Maar in tegenstelling tot spaargeld en beleggingen wordt er maar 1 keer belasting geheven over het pensioenkapitaal.

Daarnaast treed er fiscaal voordeel op bij de heffing van de inkomstenbelasting. Wanneer het pensioenkapitaal uitgekeerd wordt ligt de hoogte van de pensioenuitkering doorgaans 30% lager dan loon uit werken. Hierdoor valt het inkomen van veel mensen na hun pensioen in een lagere inkomensschaal. Daar komt bij dat men geen heffing hoeft te betalen over de AOW-uitkering. Hierdoor is de totale inkomsten belasting voor gepensioneerden een stuk lager dan voor werkende mensen.