Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Niet-actieve deelnemer

betekenis & definitie

Een niet-actieve deelnemer is iemand die is overgestapt naar een andere werkgever, terwijl deze persoon pensioen heeft opgebouwd bij de oude werkgever. Men heeft als niet-actieve deelnemer recht op pensioenuitkering uit het pensioenfonds van de oude werkgever, maar draagt hier zelf niet meer aan bij.

In Nederland wordt het pensioen vaak uitgesplitst naar AOW en naar opgebouwd werknemers pensioen of zelfstandig aanvullend pensioen. De meeste mensen bouwen pensioen op via hun werkgever. Men staat in dat geval geregistreerd als deelnemer van het pensioenfonds. Indien men bij een andere werkgever gaat werken, is het niet meer mogelijk om als deelnemer geregistreerd te staan bij het oude pensioenfonds. Men dient in dat geval te starten met het opbouwen van het pensioen bij de nieuwe werkgever. Men blijft echter recht hebben op het pensioen wat men bij de oude werkgever heeft opgebouwd, waardoor men bij het oude pensioenfonds geregistreerd blijft als niet-actieve deelnemer.

Als niet-actieve deelnemer heeft men dus nog wel pensioen opgebouwd bij de oude werkgever, dit wordt aan een niet-actieve deelnemer uitgekeerd op basis van de jaren die deze bij de betreffende werkgever heeft gewerkt.