Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Matching

betekenis & definitie

Matching is het principe dat een pensioenfonds met de middelen die het heeft voorziet in de doelen die het dient te behalen. In andere woorden, bij matching horen alle handelingen die ervoor zorgen dat een pensioenfonds genoeg vermogen heeft om te voorzien in alle pensioengerechtigden die erbij zijn aangesloten.

Een pensioenfonds heeft altijd een stroom van inkomsten, personen die een deel van hun inkomsten afstaan aan het pensioenfonds, en uitgaven, gepensioneerden die recht hebben op een uitkering van het fonds. Hierbij is het belangrijk dat het pensioenfonds genoeg vermogen beschikbaar heeft om alle uitkeringen te kunnen verstrekken. Dit wordt ook wel matching genoemd.

Het komt veelal voor dat een pensioenfonds niet al haar vermogen behoeft aan te wenden om iedere pensioengerechtigde van een pensioen te voorzien. Het deel dat wel gebruikt wordt voor de pensioenuitkeringen, wordt ook wel de matching-portefeuille genoemd. Het is belangrijk dat bij deze matching-portefeuille weinig risico wordt gelopen, men heeft het geld immers nodig om gepensioneerden te voorzien van een pensioen. Het deel dat niet hiervoor wordt aangewend, kan worden gebruikt om het vermogen te laten groeien. Een pensioenfonds kan dit gedeelte dan ook gebruiken voor beleggingen met meer risico. Dit gedeelte wordt ook wel de return-portefeuille genoemd.