Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Gelijke behandeling

betekenis & definitie

Gelijke behandeling omtrent het pensioen houdt in dat een werkgever voor al zijn of haar werknemers dezelfde regelingen moet treffen. In overeenstemming met deze gelijke behandeling mag de werkgever geen onderscheid maken naar leeftijd, geslacht, etc.

Een groot deel van de Nederlands bouwt via hun werkgever pensioen op. Hierbij houdt de werkgever iedere maand een bepaald percentage van het salaris in, dat wordt geïnvesteerd in een pensioenfonds, waar later de pensioenen uit worden betaald. Een werkgever is niet verplicht om zijn of haar werknemers pensioenpremie te laten betalen, indien zij of hij dit wel doet, wordt dit ook wel een collectief pensioenfonds genoemd. Wanneer een werkgever zijn of haar werknemers een collectief pensioenfonds aanbiedt, moet hij of zij dit doen voor alle werknemers. Dit is wettelijk verplicht en wordt ook wel gelijke behandeling genoemd.

Gelijke behandeling zorgt er dus voor dat, indien er een collectief pensioenfonds is, iedere werknemer is aangesloten en dat iedere werknemer hetzelfde percentage van zijn of haar loon afdraagt aan het pensioenfonds.