Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Garantieregeling

betekenis & definitie

Een garantieregeling is een onderdeel van een pensioenregeling waarbij wordt afgesproken dat men recht heeft op een minimum gegarandeerd pensioen. Met een garantieregeling dekt men zich tegen eventuele financiële tegenvallers omtrent het pensioenfonds.

Bijna alle Nederlanders bouwen pensioen op, bovenop de reguliere AOW uitkering. Hiervoor dragen de meesten als werknemer iedere maand een gedeelte van het salaris af aan het pensioenfonds. Deze pensioenfondsen investeren deze bedragen met als doel om rendement te behalen, zodat er naar verloop van tijd een groter bedrag overblijft dan men had indien men iedere maand zelf iets apart had gehouden. Op deze manier wordt rekening gehouden met een eventuele waardedaling van het geld. Met een garantieregeling wordt bepaald dat men als werknemer gegarandeerd een bepaald bedrag krijgt als pensioen. Ongeacht eventuele tegenvallers voor het fonds zal men alsnog het minimale bedrag dat is afgesproken in de garantieregeling krijgen als pensioenuitkering.

Het is niet verplicht om een garantieregeling te treffen bij de pensioenregeling. Wanneer men dit wel doet, betaalt men hiervoor extra premie bovenop de reguliere pensioenpremie.