Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Garantiekapitaal

betekenis & definitie

Garantiekapitaal is het bedrag dat men minimaal ontvangt wanneer men aanspraak maakt op zijn of haar pensioen. Bij het garantiekapitaal zit een verwacht deel van de winst als gevolg van het rendement dat het pensioenfonds heeft gemaakt.

Een groot deel van de Nederlanders bouwt tijdens zijn of haar carrière een pensioen op, bijvoorbeeld via een werkgever met een collectief pensioenfonds. Hierbij wordt een deel van het salaris maandelijks ingehouden zodat het kan worden geïnvesteerd in een pensioenfonds. Dit deel krijgt men later terug in de vorm van een pensioen. Hierbij wordt van tevoren vastgesteld wat het minimale bedrag zal zijn wat de werknemer bij zijn of haar pensioen zal ontvangen. Dit wordt ook wel het garantiekapitaal genoemd.

Aangezien het geld dat wordt beheerd door een pensioenfonds wordt geïnvesteerd, wordt aangenomen dat men het totale vermogen hiermee kan vergroten. Dit is voor de werknemer belangrijk, aangezien het geld dat hij of zij ten tijde van de loopbaan heeft afgedragen aan het pensioenfonds waarschijnlijk minder waard is geworden. Bij het garantiekapitaal zit daarom ook altijd een minimaal bedrag van het rendement van de investeringen van het pensioenfonds inbegrepen.