Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Conversie

betekenis & definitie

Conversie is het overstappen van een pensioenregeling naar een andere pensioenregeling indien men gaat scheiden. Men maakt voornamelijk gebruik van conversie wanneer men gaat scheiden van de huidige partner en hierdoor het partnerrecht op uitkeringen vanuit het pensioen wilt laten vervallen.

Veel personen in Nederland zijn getrouwd, waardoor beide partners recht hebben op een verdeling van het ouderdomspensioen en een nabestaandenpensioen. Indien er wordt besloten om te scheiden, komen deze rechten te vervallen. Dit wordt conversie genoemd. Waar men voorheen het ouderdomspensioen deelde en recht had op een nabestaandenpensioen indien de partner zou komen te overlijden, is hier na de conversie geen sprake meer van.

Na een conversie hebben beide partners recht op hun eigen ouderdomspensioen. Wat betreft de hoogte van deze uitkering maakt het voor beide partners in dat geval niet meer uit of een van de partners vroegtijdig komt te overlijden, waardoor men tijdens het huwelijk recht zou hebben op een nabestaandenpensioen. Een conversie moet worden vastgelegd in het zogenaamde scheidingsconvenant, waarin de afspraken over de scheiding worden geschreven.

Hoewel men bij een conversie afziet van een nabestaandenpensioen van de ex-partner, heeft men wel eventueel recht op een bijzonder nabestaandenpensioen. Wanneer de ex-partner komt te overlijden, bestaat het bijzonder nabestaandenpensioen uit een bedrag dat men ontvangt voor de jaren dat men bij elkaar was. Ongeacht conversie heeft men in de meeste gevallen recht op dit bijzonder nabestaandenpensioen.