Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Beschikbare premieregeling

betekenis & definitie

De beschikbare premieregeling is een pensioenregeling waarbij de opgebouwde premie belegd wordt. De hoogte en de vorm van de pensioenuitkering staat gedurende de pensioenopbouw niet vast. Bij het bereiken van de pensioenleeftijd wordt met het opgebouwde pensioenkapitaal een levenslange jaarlijkse pensioenuitkering aangekocht.

Wanneer een deelnemer de pensioenleeftijd bereikt wordt het pensioenkapitaal dat op dat moment beschikbaar is (ongeacht het rendement) gebruikt om een levenslange jaarlijkse pensioenuitkering aan te kopen. Dit moet de deelnemer zelf doen. Het voordeel hiervan is dat de deelnemer zelf de keuze heeft bij welke verzekeraar hij deze pensioenuitkering koopt. De hoogte van het pensioenkapitaal hangt dus af van het rendement op de beleggingen.

De beschikbare premieregeling is met name een gunstige pensioenregeling voor werkgevers. Zij storten namelijk maandelijks een vast bedrag in een pot, wat door het pensioenfonds of verzekeraar gebruikt wordt om mee te beleggen. Door de vaste lasten weet de werkgever altijd waar hij of zij aan toe is.

Daarnaast zijn de kosten voor een beschikbare premieregeling lager dan bij bijvoorbeeld de middelloonregeling. Doordat de opgebouwde premie belegd wordt kan het uiteindelijke pensioenkapitaal fluctueren. Dit levert een groter risico op dan het zekere pensioenkapitaal bij een middelloonregeling. Door het kleinere risico bij de middelloonregeling vragen pensioenfondsen hiervoor hogere kosten, omdat ze meer moeite moeten doen het risico laag te houden.

Voor werknemers kan een beschikbare premieregeling heel gunstig zijn, want bij een goede belegging kan het beschikbare pensioenkapitaal een stuk hoger zijn dan verwacht. Echter, bij een slecht rendement op de beurs is het ook mogelijk om een lager pensioenkapitaal te hebben. Een voordeel voor werknemers is wel dat ze zelf invloed hebben op de verzekeraar die de jaarlijkse pensioenuitkering verzorgt. Zo kunnen ze een verzekeraar kiezen die goed past bij hun situatie en wensen.