Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Aspirant deelnemer

betekenis & definitie

Een aspirant deelnemer is iemand die nog niet deelneemt aan de pensioenregeling van de werkgever. Dit komt vaak voor bij mensen die nog niet de vereiste leeftijd bereikt hebben of die te kort in dienst zijn. Een aspirant deelnemer heeft vrijwel altijd uitzicht op volwaardige deelname aan de pensioenregeling.

Een aspirant deelnemer neemt dus niet volwaardig deel aan de pensioenregeling van de werkgever. Dit houdt in dat hij of zij geen ouderdomspensioen opbouwt. Maar, veel werkgevers hebben een regeling getroffen voor aspirant deelnemers om toch bepaalde vormen van pensioen op te bouwen.

De meest voorkomende vormen zijn nabestaandenpensioen en arbeidsongeschiktheidspensioen. Deze pensioenen worden op risicobasis verzekerd. Dit houdt in dat alleen het risico dat iemand komt te overlijden of arbeidsongeschikt wordt verzekerd. Hierbij geldt bovendien dat dit pensioen alleen geldt als de aspirant deelnemer in dienst is van de werkgever.

De aspirant deelnemer bouwt namelijk geen pensioenpot op. Dus, wanneer de werknemer aan de slag gaat bij een andere werkgever kan hij of zij het opgebouwde pensioen niet meenemen. Met andere woorden, de aspirant deelnemer heeft geen recht op het pensioen wanneer hij of zij niet meer bij de werkgever in dienst is.

Hiermee verschilt de pensioenopbouw van een aspirant deelnemer met de pensioenopbouw van een gewone deelnemer. Wanneer een gewone deelnemer namelijk voor een andere werkgever kiest behoudt hij of zij altijd het recht op het opgebouwde pensioen. Tevens heeft de deelnemer altijd het recht om het opgebouwde pensioen bij een ander pensioenfonds onder te brengen.