Pauline Zwart

Veranderkundige bij Connecta.nl

Gepubliceerd op 02-09-2015

Ontwikkelsprong

betekenis & definitie

Een ontwikkelsprong is een plotselinge verandering in de mentale ontwikkeling van een baby. Ook bij volwassen wordt het woord (figuurlijk) gebruikt om aan te geven dat iemand een plotselinge groei in zijn persoonlijke ontwikkeling doormaakt.

Het woord ontwikkelsprong wordt gebruikt in de kinderpsychologie. Het is een plotselinge verandering in de mentale ontwikkeling van een baby. Volgens het boek 'Oei, ik groei' gaat dat gepaard met de drie H’s: Huilerigheid, Hangerigheid en Humeurigheid. Sprongen kondigen een vooruitgang aan en komen bij gezonde kinderen op ongeveer dezelfde leeftijd voor. De achtergrond is dat de hersens van het kind zich ontwikkelen, waardoor het kind anders kan gaan waarnemen. De sprong kent twee fases: eerst een lastige, huilerige fase en dan een periode van nieuwe dingen ontdekken.

In deze tijd van 'een leven lang leren' kunnen mensen op elke leeftijd een ontwikkelsprong maken. Methodische begeleiding helpt daarbij. Het bijzondere is dat leren bij volwassenen ook vaak eerst gepaard gaat met een terugval of crisis. Komt iemand daar doorheen, dan ontstaat ruimte voor een nieuwe kijk en nieuwe acties.