Pauline Zwart

Veranderkundige bij Connecta.nl

Gepubliceerd op 04-09-2015

2015-09-04

Creativiteit

betekenis & definitie

Creativiteit is het vermogen om iets nieuws te scheppen dat waardevol genoeg is om toegepast te worden. Een individu of een groep toont creativiteit door iets nieuws te maken of een originele oplossing voor een probleem te ontdekken.

Creativiteit is een breed begrip. Het staat voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën, het kiezen van de beste ideeën en het daadwerkelijk realiseren ervan.

In de wereld van kunst- en cultuur is creativiteit onontbeerlijk. Kunstenaars uiten hun creativiteit door het scheppen van kunst. Ook bij (wetenschappelijk) onderzoek, ontwikkeling en innovatie is creativiteit essentieel. Tenslotte is creativiteit belangrijk in het dagelijks leven en het werk. Iedereen is elke dag wel creatief door initiatieven te nemen en nieuwe oplossingen te verzinnen voor problemen. Creativiteit kan worden gestimuleerd door creatieve sessies te organiseren. Dat zijn bijeenkomsten waar mensen met hulp van een begeleider en creatieve werkvormen ideeën ontwikkelen.

Het creatieve proces bestaat uit verschillende stappen, waarbij deelnemers steeds een andere rol aannemen. De eerste rol is die van Ontdekkingsreiziger. In die rol gaat het om het ontdekken van plekken, methodes en hulpmiddelen om nieuwe ideeën op te doen. De tweede rol is die van Artiest. In die rol gaat het om het daadwerkelijk ontwikkelen van ideeën. Hoe meer ideeën, hoe beter. De derde rol is die van Rechter. In die rol gaat het om het kiezen van de meest veelbelovende ideeën. De laatste rol is die van Krijger. In deze rol draait het om het om het omzetten van ideeën in actie.