Paul Meijers

Auteur Wolters Kluwer crisisbeheersing.

Gepubliceerd op 14-09-2016

Integrale veiligheid

betekenis & definitie

Integrale veiligheid is veiligheid gemeten in een breder perspectief langs lijnen van tijd, ruimte, sociale netwerken en kennisgebied. De Nederlandse Veiligheidsregio's spelen hierin een belangrijke rol. Vaak wordt vanuit een gemeentelijk kader wel of niet opgeschaald en een voorbereiding getroffen op de crisissituatie.

Echte rampen zijn in Nederland gelukkig nog zeldzaam. De overheid heeft bij crisisbeheersing en rampenbestrijding taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Integrale veiligheid is een niet meer weg te denken begrip bij de complexe crisisbeheersing en rampenbestrijding. Integrale veiligheid is veiligheid gemeten in een breder perspectief langs lijnen van tijd, ruimte, sociale netwerken en kennisgebied. De Nederlandse Veiligheidsregio's spelen hierin een belangrijke rol. Vaak wordt vanuit een gemeentelijk kader wel of niet opgeschaald en een voorbereiding getroffen op de crisissituatie.

Bij integrale veiligheid wordt er van uitgegaan dat diverse veiligheidsaspecten zo complex en onoverzichtelijk zullen zijn, dat deze niet meer worden overzien door de oorspronkelijke bestrijder en deze gebruik kan maken van de expertise van diverse deskundige andere partijen op het gebied van crisismanagement. Essentieel blijkt dan samenwerking, delen van materieel, kennis en ervaring. Hoofdtaak is om met deskundige partijen samen ervoor te zorgen dat de crisis snel, effectief en efficiënt kan worden bezworen.

De samenwerkingsprocessen spelen zich af op gemeentelijk, regionaal en landelijk niveau. De integraal veiligheidskundige speelt binnen deze processen een belangrijke rol als coördinator.

Er zijn vandaag de dag diverse Hbo-opleidingen waar de relatieve nieuwe studie integrale veiligheid kan worden gevolgd.