Creationisme betekenis & definitie

Creationisme is de overtuiging dat alles wat bestaat door God geschapen werd zoals het in de Bijbel wordt verteld. Christenen baseren zich hiervoor op het boek Genesis (‘In den beginne’) waarin het verhaal wordt verteld van het ontstaan van de hemel, de wereld, de planten, de dieren en uiteindelijk de mens.

Doorgaans schatten ze het ontstaan van de wereld op ongeveer 10.000 tot 6.000 jaar geleden. Mensen die dit geloven worden ‘jongeaardecreationisten’ genoemd omdat ze er van uit­ gaan dat de Aarde nog heel jong is. ‘Oude Aarde creationisten’ aanvaarden dan weer de veel oudere leeftijd van bepaalde aardlagen en fossielen en stellen dat de schepping zoals beschreven in de Bijbel en de Koran miljoenen jaren geleden moet zijn gebeurd. Creationisten verwerpen de evolutietheorie van Darwin . In de vs bestaan er verschillende creationisme musea waar ouders met hun kinderen het verhaal van de Bijbel kunnen ‘bekijken’.

Rond 1990 ontstond in de vs een beweging die zich Intelligent Design noemde. De wereld zou volgens hen geschapen zijn door een ‘intelligente ontwerper’. Allerlei levensvormen zouden door een intelligent wezen ‘gemaakt’ zijn met al hun specifieke en complexe eigenschap­ pen. Ook zij aanvaarden de evolutietheorie van Darwin niet. Intelligent Design wordt hard bekritiseerd door wetenschappers en filosofen en ontmaskerd als een religieus geïnspireerde pseudowetenschap.

Laatst bijgewerkt 15-02-2017