Paul Aelen

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 20-02-2016

2016-02-20

Weingut Villa Wolf

betekenis & definitie

Weingut Villa Wolf is gelegen in Wachenheim (Pfalz) in Duitsland. Het is in bezit van Ernst Loosen. Villa Wolf is ontstaan in 1756.

Het landgoed heette oorspronkelijk JL Wolf. Het was een succesvolle en gewaardeerde wijnmakerij met een prachtige villa in Italiaanse stijl (Pfalz wordt ook wel klein Toscane genoemd). Het wordt in 1996 overgenomen door Ernst Loosen van Weingut Dr Loosen. De talentvolle echtpaar Patrick Mollendorf en Gebauer Sumi staan aan het hoofd van de wijnmakerij en hebben als doel het pure, authentieke terroir van de Pfalz in al hun wijnen terug te laten komen.

De filosofie is, dat grote wijnen ontstaan uit duurzame wijnbouw. De biodiversiteit van de wijngaarden wordt, samen met een gezonde bodem gekoesterd, zodat het karakter van de druif en de bodem terug komen in de wijnen. Deze duurzame visie komt ook terug in de wijnkelder van het wijnhuis waar men werkt met traditionele vinificatiemethodes met natuurlijke gisting en rijping op eiken vaten.

Bij Villa Wolf wordt gebruik gemaakt van een, door de Beierse regering in 1828, onofficiële Bourgondische indeling. Er zijn drie niveaus van kwaliteits indeling van de wijngaard: de eerste groei (grand cru), tweede groei (premier cru) en naamsaanduiding van het dorp. Wachenheimer Belz is een premier cru wijngaard in het dorp Wachenheim en Forster Pechstein is een grand cru wijngaard in het dorp Forst.

De volgende wijnen worden gemaakt:
Villa Wolf Riesling, Wachenheimer
Villa Wolf Riesling, Wachenheimer
Villa Wolf Riesling, Forster Pechstein
Villa Wolf Pinot Gris
Villa Wolf Gewurtztraminer
Villa Wolf Riesling Dry
Villa Wolf Pinot Noir Rose
Villa Wolf Pinot Noir
Villa Wolf Dornfelder
Villa Wolf Pinot Blanc