Paul Aelen

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 20-02-2016

2016-02-20

Villa Wolf Pinot Noir

betekenis & definitie

De Pinot Noir van Villa Wolf is een rode wijn uit de Pfalz (Duitsland), gemaakt door het echtpaar Patrick Mollendorf en Sumi Gebauer. Voor het internationale karakter noemt men de wijn Pinot Noir en niet Spätburgunder.

De rode Pinot Noir van Villa Wolf geurt naar blauwe bessen en heeft een licht rokerige geur (de wijn heeft 6 maanden houtopvoeding gehad). Hij smaakt naar rijpe zwarte kersen met licht wat kruidigheid. De Pinot Noir van Villa Wolf (12%) is een zachte wijn met pit en kracht. De wijn combineert goed met gebraden en gebakken (BBQ) kip, kalkoen, maar ook eend, parelhoen en ander gevogelte. De wijn kan het beste binnen 1 a 2 jaar gedronken worden.

De Pinot Noir druif komt, naar alle waarschijnlijkheid, uit de Bourgogne. Hier werd tweeduizend jaar geleden door de Romeinen al wijn werd gemaakt. De Romeinen noemden de druif ‘Helvenacia Minor’, maar de Fransen zijn hem later Pinot gaan noemen vanwege de vorm van de druiventros die lijkt op een pijnboom (‘pin’).

De Pinot Noir is erg geliefd onder wijnliefhebbers, maar vanwege zijn grilligheid gehaat onder wijnmakers. De Pinot Noir gedijt goed in een niet al te warm en vrij vochtig klimaat. De rijping is relatief vroeg in het seizoen. De Pinot Noir heeft vanwege zijn dunne schil weinig tannines en zijn sap is vrijwel kleurloos.

Weingut Villa Wolf is gelegen in Wachenheim (Pfalz). De Pfalz is met 23.000 hectare wijngaarden het op een na grootste wijngebied van Duitsland. De blauwe druiven hebben een aandeel van 40%.