Paul Aelen

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 21-11-2016

2016-11-21

Twyp (ING)

betekenis & definitie

Twyp staat voor 'The way you pay' en is een app van de ING om geld over te maken zonder bankrekeningnummer.

Met Twyp is het mogelijk geld over te maken met behulp van de contactenlijst van de telefoon, dus zonder bankrekeningnummer. Om Twyp te gebruiken maakt een gebruiker eerst een account aan. Op het account plaatst de gebruiker via iDeal of creditcard geld, maar heeft ook de mogelijkheid het weer terug te storten. Nadat het geld is gestort op je Twyp account is het mogelijk om op basis van de contactenlijst geld over te maken vanaf Twyp naar anderen in de contactenlijst die de app ook gebruiken.

Er is ook een mogelijkheid om berichten te sturen naar andere gebruikers. Twyp werd voor het eerst in Spanje gelanceerd. In de voorwaarden van de applicatie staat dat ING de data van gebruikers kan gebruiken voor commerciële doeleinden. Iets waar in 2015 veel ophef om ontstond toen dit als extra verdienmodel voor de bank werd geopperd.

The way you pay is door ING in 2000 al een keer gestart als online betaalsysteem dat kon worden geïmplementeerd door webshops. De app is gratis beschikbaar in de App Store en Google Play. ING biedt de mogelijkheid om klanten van andere banken het systeem te laten gebruiken. Hiermee profileert het zich nadrukkelijk als eerste om, in de platform economie gedachte, het grootste bankplatform van Nederland neer te zetten.

Eind 2016 meldt dat Twyp stop in Nederland. In Spanje (300.000 gebruikers) wordt de dienst wel voortgezet en is zelfs Twyp Cash geïntroduceerd, waarmee in ruim 3500 winkels en tankstations betaald kan worden.