Twitter betekenis & definitie

Twitter is opgericht in maart 2006 door het bedrijf Obvious Corp uit San Francisco in Amerika. Twitter is een combinatie tussen webloggen en instant messaging en wordt ook wel microblogging genoemd.

Twitter wordt door zowel bedrijven als particulieren gebruikt en ingezet om volgers via real time communicatie op de hoogte te brengen van nieuwswaardigheden of activiteiten. Dit gebeurt door het versturen van korte berichten van maximaal 140 tekens.

Wanneer iemand Twitter gebruikt om een bericht (tweet) te versturen, dan wordt dit ook wel Twitteren genoemd. Twitteren kan via de meeste apparaten die internet hebben, bijvoorbeeld via de smartphone, pc of tablet. Bekende Twitteraars als Lady Gaga of Barack Obama hebben miljoenen volgers wereldwijd die hun berichten lezen.

Twitter bestaat 10 jaar en heeft wereldwijd 320 miljoen gebruikers die 500 miljoen tweets per dag versturen. De omzet was 2.2 miljard dollar in 2015 met een verlies 520 miljoen dollar. Twitter heeft zich in 2016 ten doel gesteld om de 500 miljoen niet geregistreerde bezoekers per maand te gaan monitizen om haar verdienmodel rond te krijgen.

Twitter had in 2013 3,3 miljoen gebruikers in Nederland, maar in 2015 is het aantal actieve twitteraars met 0,7 miljoen afgenomen tot 2,8 miljoen Nederlanders. Ongeveer de helft, 1,5 miljoen mensen, gebruikt Twitter dagelijks. 86% van de gebruikers gebruikt het voor nieuwsvergaring. Journalisten zijn dan ook fanatieke gebruikers van Twitter. Leuk detail is dat 83% van de wereldleiders een Twitter account heeft.