Paul Aelen

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 22-03-2015

2015-03-22

Technologische zelfbeschikking

betekenis & definitie

Technologische zelfbeschikking is het geheel van technologische innovaties die mens de mogelijkheid geeft zich te ontworstelen aan het dictaat van de opgelegde tijd, haar afhankelijkheid verkleint, haar emancipatie vergroot en creativiteit stimuleert.

Zelfbeschikking is een zo groot mogelijke vrijheid voor het individu om zijn leven vorm te geven naar eigen inzicht. Technologische innovaties vervullen hierbij een steeds grotere rol.

De technologische ontwikkeling begonnen in de jaren 50 en zorgden voor het eerst voor meer emancipatie en zelfbeschikking. De auto maakte de mens mobiel, de wasmachine bespaarde tijd. De personal computer zorgde dat men zich kon ontworstelen aan het dictaat van de opgelegde tijd en het internet gaf de mens de mogelijkheid informatie te creëren en te zoeken. De social media revolutie van de laatste jaren onder leiding van Facebook zorgde dat mensen slecht 1 muisklik van elkaar zijn verwijderd.

De bevrijdende emancipatie wordt echter steeds meer ingeruild voor de drie g’s: gezond, gemak en genieten. Apple lijkt, net als in 1984 met de introductie van de PC en de iPhone in 2006, met de Apple Watch de grootste verandering in te luiden. Het paradoxale is dat destijds de PC werd geïntroduceerd met de slogan ‘On january 1984 Apple Computer will introduce Macintosh. And you’ll see why 1984 won’t be like 1984.” Met een knipoog naar Orwell beloofde Apple met zijn nieuwe computer de bevrijding voor elke werknemer.

In 2015 geven we, om gebruik te maken van technologische zelfbeschikking, onze data af aan bedrijven als Facebook en Apple, welke uitgroeien tot autoriteiten die meer van je weten dan Orwell ooit had durven dromen. Is dat de prijs die we betalen voor onze zelfbeschikking?