Paul Aelen

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 23-09-2015

2015-09-23

Systeemintegratie

betekenis & definitie

Systeemintegratie houdt in dat alle deelsystemen binnen een bedrijf onder een overkoepelend geheel worden gebracht, waarbij alle systemen samenwerken en met elkaar functioneren. Hierdoor ontstaat een totaaloplossing die medewerkers in staat stelt om alle informatie te bereiken die ze nodig hebben – terwijl ze zo weinig mogelijk hoeven te schakelen.

Hoe kan systeemintegratie voordeel bieden voor een bedrijf? Doordat alle applicaties en deelsystemen in één systeem worden gevoegd, worden alle losse informatiedelen ook automatisch gebundeld. Als u bijvoorbeeld een CRM-systeem gebruikt, maar u meerdere applicaties heeft draaien waarin informatie is opgeslagen, dan kunt u CRM integreren met alle andere applicaties en databases. Op die manier is de door u gewenste informatie altijd volledig en beschikbaar, wat leidt tot bijvoorbeeld een integraal klantbeeld.

Met de integratie van diverse systemen krijgen organisaties een 'Single Source of Truth'; voor alle applicaties en databases. Dit houdt in dat elk data-element één keer voorkomt in databases en applicaties, en alle andere connecties met dit element zijn altijd verwijzingen naar de oorspronkelijke data. Op deze manier worden alle verwijzingen automatisch aangepast bij wijzigingen en is de informatie altijd betrouwbaar en up-to-date. Het maakt niet uit met welke applicatie er gewerkt wordt, de benodigde informatie is altijd te vinden in bijvoorbeeld het ERP-systeem of de CRM-oplossing.