Startup betekenis & definitie

Een startup is een bedrijf met een disruptief of vernieuwd business model waarbij gebruik wordt gemaakt van een nieuwe of opkomende technologie.

Een andere definitie komt van Neil Blumenthal, medeoprichter van Warby Parker; “een startup is een bedrijf dat werkt aan een probleem waarvan de oplossing nog niet duidelijk is en succes niet is gegarandeerd.” Ook Eric Ries heeft het begrip startup gelijksoortig gedefinieerd.

Startups worden vaak door jonge ondernemers gerund die erg gepassioneerd zijn en een duidelijk visie hebben wat ze willen bereiken. Ze hebben een whatever-it-takes mentaliteit, zijn niet bang om te falen, lean georganiseerd en gericht op snelle groei. Startups maken veelvuldig gebruik van risicokapitaal voor de ontwikkeling, productie en marketing van haar producten.

Uit onderzoek van de OESEO (2015, Enterpreneurship at a Glance) blijkt dat van de Nederlandse startups na 5 jaar nog 53% bestaat, tegen een internationaal gemiddelde van 44%. In 2012 had de gemiddelde Nederlandse start-up tussen de drie tot vier mensen in dienst (bovengemiddeld), waarvan 29% niet uit het vestigingsland. Er zijn ook bedrijven die Startups faciliteren, bijvoorbeeld Rockstart en Startupbootcamp.

Steden waar veel Startups toch vestigen in zijn Silicon Valley, Palo Alto, New York, Tel Aviv, Berlijn en ook Amsterdam (19e plaats: bron Compass, Global startup ecosystem ranking 2015). Amsterdam wil met de Startup Delta onder leiding van Nelie Kroes een startup-eco systeem opzetten die zich kan meten met de grotere steden.