Stadsbrouwerij De Hemel betekenis & definitie

Brouwerij De Hemel is sinds 1996 een Nijmeegse brouwerij opgericht door Herm Hegger.

Herm Hegger was daarvoor de eigenaar van brouwerij Raaf die in 1983 werd opgericht. Deze brouwerij tarwebok, speltbier, maar was vooral bekend van Nederlands eerste witbier, de Witte Raaf. Dit werd echter zo’n succes dat de brouwerij werd verkocht aan brouwerij Oranjeboom.Herm wilde opnieuw beginnen en startte Brouwerij De Hemel. De brouwerij moest bewust klein bleven en werd daarom een stadsbrouwerij. Het bier wordt ook uitsluitend in de brouwerij en in een select aantal cafe's in Nijmegen geschonken. Het assortiment bieren varieert met speciaalbieren van 5 tot 12% alcohol. De Hemel maakt ook andere producten op basis van bier waaronder bierazijn en mosterd.

De Hemel heeft ook een distilleerderij in de kelders van de brouwerij en is één van de weinige distilleerderijen die hun eigen alcohol produceren. Deze alcohol, met de naam eau de vie, is de basis voor sterke dranken als de in eiken vaten gerijpte whisky, bierjenever, kaneellikeur en koffielikeur.

De Hemel maakt onder leiding van Henk Fitters, al 25 jaar de brouwmeester, de volgende speciaalbieren:
Luna
Godelief
Serafijn
Helse Engel
Nieuw Ligt
Mariken
Moenen
Rooie Tiep Top
Botterik
Grand cru
Hanenberg

In de commanderie is ook een brouwerijmuseum gevestigd. Teksten, foto's, films, machines en gereedschappen laten de bezoeker kennis maken met de geschiedenis Brouwerij de Hemel de processen in de brouwerij en van de historie van de Commanderie.