Paul Aelen

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 22-01-2016

2016-01-22

Robotjournalistiek

betekenis & definitie

Robotjournalistiek is het automatisch genereren van nieuwsartikelen door robots met slimme software. Deze software is in staat om bepaalde taken van journalisten over te nemen.

De robot vervangt de mens niet, maar vult aan. De robot is er voor het wat, waar, wanneer en wie (objectieve data). De journalist voor het hoe en waarom.

Misschien komt het ooit zo ver dat robots de taken van een journalist over te nemen, maar een menselijk gesprek is nu nog te ingewikkeld voor een robot om na te bootsen. Inmiddels experimenteren verschillende media met de artificial intelligence software van Quill (Narrative Science). Het analyseert grote hoeveelheden data en maakt hier automatisch een leesbaar nieuwsbericht van.

The Los Angeles Times laat aardbevingnieuws door algoritme Quakebot schrijven. Persbureau AP laat de kwartaalberichten van beursgenoteerde bedrijven door de robots van techbedrijf Automated Insights schrijven. Deze software is in staat om 1.600 korte artikelen per seconde te produceren. En de meerderheid van de artikelen op Wikipedia wordt gemaakt door het computerprogramma Lsjbot. Deze robot heeft in 2014 al meer dan 2,7 miljoen artikelen gepubliceerd en is hiermee de grootste bijdrager aan Wikipedia.

In Nederlandse wordt er onderzoek naar automated journalism uitgevoerd door het interdisciplinaire Fontys Lectoraat Media voor de ontwikkeling van een geautomatiseerde nieuwsredactie. De techniek is niet geheel nieuw: het vakgebied van Natural Language Generation (NLG) bestaat al sinds de jaren zeventig, maar wordt nu de mediawereld ingezet.