Rob Parry betekenis & definitie

Rob Parry (Den Haag, 1925) volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn leermeesters waren Cor Alons, Paul Schuitema en Gerrit Rietveld op wiens bureau hij werkte. Net als de producten van Rietveld zijn de meubels en interieurs van ontwerper Rob Parry absoluut vernieuwend.

In 1950 begon Rob Parry zijn eigen bureau. Van 1954 tot 1958 was Emile Truijen zijn compagnon. Samen ontwierpen zij onder andere een van de iconen van het Nederlands design: de dubbele brievenbus. De tweelingbrievenbus is 45 jaar lang in het straatbeeld te zien geweest.

Vanaf 1952 werden bij de in 1936 in Culemborg opgerichte Meubelfabriek Gelderland de eerste freelance ontwerpers ingeschakeld en meteen met groot succes. De matrasfauteuil (model 1611) van Rob Parry werd in periode 1952 – 1972 in een zeer divers aantal uitvoeringen op de markt gebracht. Het succes van de fauteuil zat in de afneembare matras met losse hoes, die gemakkelijk te reinigen en vernieuwen was. Een innovatieve ontwikkeling. In het begin lag het matras op met plasticomklede trekveren waardoor het grote zitcomfort ontstond. In 1968 werden de trekveren vervangen door rubberen singels. Uiteindelijk zijn meer dan 64.000 exemplaren van de fauteuil 1611 verkocht.

Het volledige meubeloeuvre van Rob Parry is grotendeels onbekend, omdat veel van zijn ontwerpen nooit in serie geproduceerd zijn. Zijn ontwerpen zijn onder opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Tot 1995 ontwierp hij interieurs, meubels, stands, tentoonstellingen, sieraden, belettering en speelgoed. Daarnaast was hij dertig jaar lang verbonden als docent architectonische vormgeving aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.