Paul Aelen

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 29-01-2016

2016-01-29

PayPal

betekenis & definitie

PayPal is een betaalsysteem voor betalingen via internet. Het is opgericht in 1998 door Peter Thiel en Max Levchin in Californië. In 2002 is PayPal overgenomen door eBay. In Nederland is het betaalsysteem in 2006 live gegaan en heeft 2 miljoen gebruikers (wereldwijd 100 miljoen).

PayPal kan worden gebruikt door personen en professionele partijen. Met je e-mailadres is het mogelijk een PayPal-account en rekening aan te maken. Vanaf een bankrekening of creditcard is het mogelijk om zelf of door anderen geld te storten op de PayPal-rekening. PayPal geeft aan dat het in de toekomst ook mogelijk wordt om in fysieke winkels met PayPal te betalen

Betalen met PayPal is voor de betaler gratis, maar de ontvanger betaalt een percentage als provisie. Standaard is dat 3,4% + € 0,35 van het overgeschreven bedrag. Een betaling van 30 euro ontvangen kost daarmee 1,37 euro. Bij bulktransacties en Paypal donaties (vanaf 1,5% + € 0,35) gelden lagere tarieven.

PayPal biedt bescherming aan de koper van producten die op eBay, Marktplaats of andere websites zijn gekocht en betaald met PayPal, maar niet zijn geleverd of afwijken van de beschrijving.

In 2009 werd de PayPal-webservices opengesteld voor externe ontwikkelaars. Ook lanceerden Paypal, PayPal Mobiel en een Mobiele Shopgids-app, een soort GoudenGids voor m-Commerce in Nederland.