Pariteit betekenis & definitie

Pariteit is de situatie waarbij een muntenpaar precies evenveel waard zijn. De laatste keer dat het zo ver kwam tussen de dollar en de euro, was eind 2002, het jaar waarin de euro werd ingevoerd.

Na 2002 is het nooit meer tot een gelijke waarde gekomen tussen de dollar en de euro, al werd eind 2015 wel druk gespeculeerd over de mogelijkheid tot pariteit. Vooral door het verkrappende beleid van de Fed en het haaks daarop staande verruimende beleid van de ECB, deed diverse banken die verwachting destijds uitspreken.

Ook rondom het valutapaar pond-euro werd in het najaar van 2016 in de markt gesproken over de mogelijkheid tot pariteit. Een situatie waarmee vakantiegangers al kennis kunnen maken op het Londen City vliegveld, waar volgens Daily Mail de wisselkantoren al rekenen met een pond voor een euro. De krant sprak donderdag 13 oktober 2016 van een 'ellendige' situatie voor vakantiegangers 'in de nasleep van de stem voor een brexit'. Belegger George Soros koppelde de mogelijkheid tot pariteit tussen het pond en de euro enkele maanden daarvoor al aan een negatieve referendumuitslag.