Paul Aelen

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 16-08-2015

2015-08-16

Ontwrichten (disruptie)

betekenis & definitie

Ontwrichten is een begrip, oorspronkelijk uit de kunstwereld, dat omschrijft hoe een bedrijf nieuwe technologie kan gebruiken om een laagwaardig product tegen lagere prijzen te introduceren en het product mettertijd te verbeteren, om uiteindelijk de topproducten van gevestigde bedrijven die oudere technologie gebruiken te verdringen.

Een voorbeeld uit de techwereld is toen de PC’s de markt voor mainframe computers ontwrichtte. Aanvankelijk leken PC’s nier relevant, maar vervolgens werden ze dominant aan de mainframe computers.

Ontwrichting of disruptie is tegenwoordig een (mode)woord uit Silicon Valley om alles te omschrijven dat nieuw claimt te zijn. Het woord ontwrichten is ontstaan om de gevaren voor de gevestigde bedrijven te omschrijven. Indien een start-up het over ontwrichten heeft bekijkt het zichzelf feitelijk vanuit de ogen van oudere bedrijven. Indien de markt je beschrijft aan de hand je oppositie tegen reeds bestaande bedrijven, is het niet volledig nieuw en wordt er waarschijnlijk geen monopolie positie verkregen. (bron: Peter Thiel, Zero to One)