One Up On Wall Street betekenis & definitie

One Up On Wall Street is geschreven door Peter Lynch en als eerste druk verschenen in 1989. In het boek wordt een uitstekende methodiek voor aandelenresearch uitgelegd en biedt tevens eenvoudig te volgen aanwijzingen voor het vinden van de ultieme lange termijn kansen, de zogenaamde ten bagger aandelen.

In het bestsellerboek van beleggingsgoeroe Lynch worden drie criteria voor het mijden van bepaalde aandelen beschreven. De eerste: extreme populariteit. Hype aandelen waarover wordt gesproken op televisie, taxi of zwembad. Laat deze links liggen want ze stijgen vaak hard, maar dalen uiteindelijk vaak nog harder. Ten tweede doen beleggers er goed aan niet vatbaar te zijn voor ronkende taal rond 'the next big thing'. Ten derde waarschuwt Lynch voor technologiebedrijven die groeien via overnames. Volgens Lynch kunnen deze bedrijven, net als individuen, omgaan met extreme rijkdom.
In Nederland viel World Online in bovenstaande categorie bijvoorbeeld. In Amerika bijvoorbeeld Google, een bedrijf waar het vooralsnog uitstekend mee gaat en een ten bagger is.