Microsoft Encarta betekenis & definitie

Microsoft Encarta was een digitale multimedia encyclopedie, uitgegeven door Microsoft op cd-rom, die voor het eerst verscheen in 1993 tot 2009.

Microsoft Encarta werd uitgegeven in het Duits, Frans, Spaans, Portugees, Nederlands, Italiaans, Portugees en Japans. Encarta's luxe editie (Engelstalig) had 62.000 artikelen, 25.000 plaatjes en illustraties en meer dan 300 videos en animaties. De interactieve atlas bevatte 1.8 miljoen locaties.

Sinds 1997 werd in samenwerking met de Winkler Prins encyclopedie ook een Nederlandstalige versie met 59.000 artikelen op de markt gebracht. Sinds 2001 zijn er drie versies: de basiseditie, de luxe-editie en een naslagbibliotheek die statistische informatie over landen heeft en een atlas.

Encarta was ook op dvd verkrijgbaar en vanaf 2000 online beschikbaar. Encarta's content werd toegankelijk gemaakt via Windows Live Messenger en via MSN Bot "Encarta Instant Answers". Deze bot antwoordde automatisch encyclopedische gerelateerde vragen in je IM scherm.

Encarta kreeg het moeilijk met de opkomst van de gratis online encyclopedie├źn als Wikipedia. In november 2008 besliste Microsoft de verkoop van de Encarta-encyclopedie stop te zetten. In maart 2009 liet Microsoft weten dat ook de online versies ophouden te bestaan.