Meerkat (app) betekenis & definitie

Meerkat is een app waarmee je live kunt streamen. Meerkat is Engels voor stokstaartje.

De Meerkat app is gemaakt door de 27 jarige Israëliër Ben Rubin. De applicatie (iOS only) maakt het voor gebruikers mogelijk om een livestream op te zetten en deze te delen via bijvoorbeeld Twitter. Meerkat werd in korte tijd erg populair, mede door het SXSW-festival 2015 dat plaatsvond in Austin, Texas. Op dit congres, dat door 10.000 techneuten wordt bezocht, is er vaak 1 applicatie die erg veel aandacht krijgt. Dit heeft er toe geleidt dat in slechts een paar maanden Meerkat al meer dan 300.000 gebruikers heeft. De applicatie heeft recent twaalf miljoen dollar aan investeringen opgehaald, wat de waarden op 52 miljoen brengt (Techcrunch).

De app is makkelijk in gebruik. Je hebt slechts een click nodig om het streamen (meerkating) van je uitzending te starten (meerkasting). De app laat zien wie er meekijkt en biedt de kijkers de mogelijkheid commentaar te geven. De beelden (meerkast) worden niet opgeslagen of gearchiveerd, behalve als hier voor wordt gekozen. Op Meerkatroulette.com krijg je willekeurige streams te zien. Streaming biedt een laagdrempelige manier voor journalisten om live verslag te doen, maar ook het live verslaan van persconferenties, debatten of colleges zijn interessante toepassingen.


Er is meer concurrentie voor Meerkat. Twitter kondigde aan dat het de livestream-app Periscope heeft overgenomen. Verder zijn er diensten als stre.am, Justin.tv, Ustream en Twitch. Ook YouTube biedt livestreams aan, maar (nog) niet voor smartphones.