Marikenbrood betekenis & definitie

Marikenbrood is een luxe krentenbrooddeeg gevuld met roomboter amandelspijs, echte banketbakkersroom, mandarijnen en kaneelsuiker.

Bakkerij de Bie bedacht bijna dertig jaar geleden het Marikenbrood. Het krentenbrood met spijs en gele room is vernoemd naar Mariken van Nimwegen, de hoofdfiguur uit een toneelstuk uit de zestiende eeuw. Mariken raakt op het verkeerde pad, maar komt naar zeven jaren leven in zware zonde weer tot inkeer. Marieken moet om vergiffenis te krijgen drie ijzeren ringen om haar hals en armen dragen. Als na jaren van boetedoening de ringen van haar af vallen, worden haar zonden haar vergeven en sterft zij in vrede. De ronde vorm van het Marikenbrood verwijst naar de ijzeren ringen die Mariken omgehangen kreeg.

Studentenblad ANS beschreef het Marikenbrood ooit als een opgepimpte kerststol. Hoewel het verhaal over Marieken erin gaat als zoete koek is, slaat de middeleeuwse verwijzing eigenlijk nergens op. De opgepimpte kerststol is slechts een paar jaar ouder dan de gemiddelde student.