Kho Liang Ie betekenis & definitie

Kho Liang Ie (Magelang, Java, Indonesië, 1927) is één van de meest vooraanstaande industrieel ontwerpers die Nederland heeft gekend. Hij is vooral bekend als ontwerper voor Artifort en van de inrichting van Schiphol. Hij overleed 1 januari 1975 in Amsterdam.

Kho Liang Ie werd in 1927 geboren. Met de Indonesische onafhankelijkheid in 1949 kwam hij naar Nederland. Na zijn afstuderen in 1954 aan de Rietveld Academie werkte hij bij het tijdschrift van de stichting Goed Wonen. Vanaf 1958 was hij meubelontwerper voor onder andere Artifort in Maastricht, ’t Spectrum en Mosa. De ontwerpbenadering van Kho Liang Ie werd door kunsthistorica Ineke van Ginneke samengevat als 'lyrisch functionalisme’. Rationele en analytische overwegingen gaan daarbij samen met speelsheid en eigenzinnigheid.

Kho Liang Ie was tussen 1963 en 1967 tevens betrokken bij de inrichting van het nieuwe stationsgebouw van Schiphol. Van de ontwerpen van Kho Liang Ie is op het huidige Schiphol niet veel meer terug te vinden. Alleen in de aankomsthallen 1 en 2 zijn nog enkele elementen van zijn werk terug te vinden. In deze periode realiseerde hij samen met Gerrit Rietveld het Centrum voor Industriële Vormgeving, dat van 1962 tot 1968 was gevestigd in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Veel van zijn meubilair is terechtgekomen in de collecties van het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Museum Catharijneconvent te Utrecht.