Kasteel Doorwerth betekenis & definitie

Kasteel Doorwerth (bouwjaar 1280) is een waterburcht in de uiterwaarden van de Rijn nabij het dorp Doorwerth (Gelderland).

Het kasteel wordt voor het eerst genoemd in 1260, toen het door de heer van Vianen werd belegerd en in brand gestoken. De burchtheer Berend van Dorenweerd herstelde de burcht waarbij het oudste gedeelte, een rechthoekige woontoren of zaalburcht, uit ongeveer 1280 stamt. Deze toren stond op de plek van de huidige oostvleugel van het kasteel. De zaalburcht had een 1,2 meter dikke muren en was omgeven door water. In de loop van de 15e eeuw werd het complex vergroot, waardoor vier vleugels rond een binnenplein ontstonden. Na enige moderniseringen kreeg de hoofdburcht omstreeks 1560 zijn huidige aanzien.

Doorwerth is een burcht die door geleidelijke groei zijn uiteindelijke omvang bereikte. In de ridderzaal en de overige vertrekken in de oost- en noordvleugel zijn zoveel mogelijk in middeleeuwse vorm hersteld. In de ridderzaal is de schouw voorzien van een kopie van het 16e-eeuwse schoorsteenfries. In de zuidvleugel is de gevangenis intact gebleven, compleet met het beruchte spijkerplafond. De keuken heeft natuurstenen pekelbakken voor het bewaren van vlees, een ingebouwde bakoven en een fornuis met warmwaterreservoir. Het terrein ligt deels in de uiterwaarden, aan de voet van een bosrijke stuwwal.


Het Geldersch Landschap & Kasteelen beheert het kasteel en terrein. Kasteel Doorwerth wordt uitgebaat door de Bilderberg groep. Het is onderdeel van Hotel Klein Zwitserland en wordt gebruikt voor feesten en vergaderingen. Het kasteel is een officiële trouwlocatie van de gemeente Renkum. In kasteel Doorwerth is het Museum Veluwezoom gevestigd.