Paul Aelen

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 27-07-2015

2015-07-27

Internet of Things

betekenis & definitie

Het begrip Internet of Things (IoT), het internet der dingen, is de trend van het samenkomen van de virtuele wereld met de werkelijke wereld, doordat objecten uit de werkelijke wereld worden verbonden met het internet.

Bij objecten wordt er op dit moment gesproken over machines, apparaten en producten. Deze objecten communiceren via het internet met elkaar of met mensen. Doordat objecten verbonden zijn, ontstaat er nieuwe data. Met deze data kunnen betere beslissingen gemaakt worden door de mens of autonoom, door de objecten zelf. De verwachting is dat in 2020 er ruim 50 miljard slimme objecten (verbonden met het internet) op de wereld zullen zijn.

Nieuwe mogelijkheden
Doordat producten via internet kunnen communiceren, ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor bedrijven. Zo kunnen dankzij IoT bestaande activiteiten en processen geoptimaliseerd worden. Een voorbeeld, wat bij veel Nederlandse huishoudens al zijn intreden heeft gedaan, is de slimme thermostaat. Hiermee kan men eenvoudig inzicht krijgen in het gebruik van energie, waarmee de dienstverlening verder geoptimaliseerd kan worden. Of bijvoorbeeld een ergonomische bureaustoel die aan de hand van sensoren door heeft hoe iemand op de stoel zit. Bij een verkeerde houding kan de stoel autonoom een signaal afgeven aan de gebruiker.

Nieuwe diensten
IoT maakt ook nieuwe productfuncties, diensten en verdienmodellen mogelijk. Hierbij valt te denken aan producten en diensten op leasebasis, zoals de slimme bureaustoel. Als een werkgever al zijn werknemers van zo’n stoel voorziet, kan de leverancier analyses leveren over de zithouding van de werknemers. Met de data die producten over het gebruik kunnen verzenden, kunnen dus nog niet bestaande serviceproducten en diensten worden bedacht.