Ilja Gort betekenis & definitie

Ilja Gort (Amersfoort, 5 januari 1951) is wijnproducent, schrijver, componist en sinds zijn televisie programma voor NPO ook bekende Nederlander.

Ilja Gort is een Nederlandse wijnproducent. Tot het jaar 2000 was Ilja Gort succesvol in het componeren van reclamemuziek voor o.a. Duo Penotti, KLM en Nescafé. In 1994 kocht Gort in Frankrijk het Château de la Garde, een Bordeaux Superieur huis met 15 hectare wijngaarden.

In 2010 veranderde hij de naam in Château la Tulipe de la Garde. Het domein beslaat inmiddels 25 hectare grond en is beplant met 80% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon en 5% Cabernet Franc druiven. De wijn werd in de beginjaren gemaakt door de Australische wijnmaker David Morrison. Later door de Franse oenoloog Michel Rolland, die ook verantwoordelijk is voor gerenommeerde wijn van o.a. Châteaux als Angélus, Ausone, Lascombes en Léoville Poyferré.

Op internationale wijnconcoursen won 'La Tulipe' wijnen veel prijzen. Robert Parker, een gezaghebbende Amerikaanse wijndeskundige, omschreef Château de la Garde als 'verbijsterend goed' en 'de beste in zijn klasse'. La Tulipe is een verwijzing naar Nederland, maar ook een Franse manier van proosten.

Gort is een veelzijdige kunstenaar. Hij schreef meerdere boeken waaronder;
- Leven als Gort in Frankrijk
- De nieuwe wijnsurvivalgids
- Overleven als Gort in Frankrijk
- Met Gort de Boer op
- Het Merlot Mysterie
- Slurp a la Gort
- Château fatale

Voor omroep Omroep Max maakte Gort de programma's Wijn aan Gort (2013), waar Gort een onthullende kijk in de wereld van de wijn geeft. Vanaf 2014 maakt Gort het programma Gort à la Carte over de Franse keuken.