Het Financieele Dagblad betekenis & definitie

Het Financieele Dagblad (FD) is een van de oudste (1796) dagelijks Nederlandse krant, met als belangrijkse onderwerpen economie en bedrijfsleven. Het maakt deel uit van de FD Mediagroep, waar ook BNR Nieuwsradio onderdeel van is en is gevestigd aan het Prins Bernhardplein in Amsterdam.

Het oudste gedeelte van Het Financieele Dagblad, het Amsterdamsch Effectenblad, is de voortzetting van de Prys-Courant der Effecten. Deze eerste regelmatig verschijnende, zelfstandig gepubliceerde, officiële effectenprijscourant, werd in 1796 gesticht door de Amsterdamse drukker, uitgever en boekhandelaar Nicolaas Cotray. Het huidige Financieele Dagblad is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, als gevolg van een onder druk van de Duitse bezetter tot stand gekomen fusie tussen het Amsterdamsch Effectenblad van S.G. Appeldoorn (1880-1968) en De Dagelijkse Beurscourant van H.A.H. Sijthoff (1915-2000). Het eerste nummer verscheen op 15 september 1943.

Sinds 1997 waren het beursgenoteerde HAL Investments en SWF Holding BV, de BV van nazaat Willem Sijthoff aandeelhouder. Het FD ontwikkelde zich verder in de richting van een multimediale uitgeverij met een meer dan gezonde groei. In 2010 heeft HAL de aandelen van Sijthoff overgenomen, waardoor HAL 98,25% van de aandelen in handen heeft gekregen.

De onderneming telt ongeveer 250 werknemers. De omzet over 2014 bedroeg € 64 miljoen. FD Mediagroep profileert zich als de meest vooraanstaande nieuws- en informatiedienstverlener voor ondernemend Nederland, met naast het FD (oplage 46.500, 2015) en BNR, ook Fondsnieuws, RedactiePartners, Company.info, Energeia, Pensioen Pro, ESB en Webservices.nl. Leuk detail is dat het FD het eerste dagblad in Nederland is dat wordt gedrukt op zalmroze papier.