Heerlijkheid Beek betekenis & definitie

Heerlijkheid Beek is een oud landgoed tegen de stuwwal bij Nijmegen, in eigendom en onderhoud van Stichting Het Geldersch Landschap en Kastelen. De Heerlijkheid Beek ligt in de gemeente Berg en Dal (voorheen Beek Ubbergen).

Het landschap van Heerlijkheid Beek bestaat uit bossen op de heuvels en weilanden in het lagere gedeelte. Op het hoogste gedeelte werd in 1880 Huys te Schengen gebouwd. Heerlijkheid Beek heeft meerdere prachtige vergezichten, maar is ook een plaats met een rijke geschiedenis.

De hoge ligging heeft te maken met de voorlaatste ijstijd. In die periode (180.000 tot 130.000 jaar geleden) rukte het landijs op tot Nijmegen. De Nijmeegse stuwwal vormde oorspronkelijk één geheel met de Veluwse stuwwallen, maar is daarvan door de Rijn gescheiden.

De Romeinen beschouwden de strategische ligging van de heuvelrug boven de rivieren als een ideale vestigingsplaats. Het land onder de heuvel was vruchtbaar en werd gevoed door schoon bronwater. De akkers onderaan de Heerlijkheid Beek dragen een Romeinse naam, de Elyzeese Velden, het ‘verblijf van de gelukzaligen’.

In het landschap herinneren de kastanjebomen nog aan de Romeinen. Zij importeerden de boom zo’n 2000 jaar geleden vanwege de tamme kastanjes, die dienden als proviand. De Kabouterboom is een kastanje van 450 jaar met een omtrek van 850 centimeter de dikste bomen van Nederland.

Van oorsprong is de Heerlijkheid Beek een leen van de graven van Kleef. Rond 1350 werd het eigendom van de Heren van Groesbeek. Uit de stuwwal sijpelen verschillende beken.Vanaf het einde van de 17e eeuw tot 1941 was het landgoed in het bezit van de familie Van Randwijck. Zij schonken het heuvelachtige natuurgebied aan Het Geldersch Landschap.

Er zijn meerdere wandelroutes in het gebied. Een daarvan is de N70-wandelingvan ongeveer 20 kilometer.