Paul Aelen

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 03-04-2015

2015-04-03

Google Knowledge Graph

betekenis & definitie

De Knowledge Graph van Google (mei 2012) geeft direct antwoord op de vraag, in plaats van alleen een overzicht met links. Met de Knowledge Graph probeert Google steeds meer het menselijk brein na te bootsen.

De Knowledge Graph, kenniskaart in het Nederlands, is een grote database die is opgebouwd op basis van de semantische search gedachten. In de database worden gegevens opgeslagen van bijvoorbeeld plaatsen, gebouwen, films, personen of kunstwerken. De Knowledge Graph wordt gevoed door onder andere grote online databases als Wikipedia, Freebase, Maps, Weather.com, maar ook door eerder uitgevoerde zoekopdrachten van andere bezoekers. Alles met als doel snelle en relevante informatievoorziening.

Wanneer er een zoekopdracht wordt ingegeven, probeert Google met de Knowledge Graph de vraag te analyseren en direct antwoord te geven. Hiervoor moet Google niet alleen de afzonderlijke woorden van een zoekopdracht interpreteren, maar ook de betekenisnuances die door de combinatie van woorden ontstaan. De informatie die komt uit de Knowledge Graph wordt aan de bovenkant (soms via een carrousel) of rechterkant van de gebruikelijke zoekresultaten weergegeven. Met de Knowledge Graph worden ook individuele zoekresultaten getoond. Woon je in Nijmegen en zoek je op het weer, dan krijg je direct het weerbericht van je stad te zien.

In de beginjaren van Google was het doel mensen zo snel mogelijk de website te laten verlaten. Dit betekende dat mensen hadden gevonden waar ze naar op zoek waren. Met de Knowledge Graph functie is Google niet meer een verwijsmachine maar een kennismachine. Een informatieleverancier op internet die zich als concurrent van websites zoals Wikipedia, Wolfram Alpha en Linked Data positioneert. Langzaam maar zeker breidt de functie steeds verder uit.