Google Alerts betekenis & definitie

Google Alerts is een dienst van Google waarbij iemand op de hoogte wordt gehouden van de nieuwste zoekresultaten (nieuws, blogs, plaatjes of Youtube) van een bepaald zoekwoord. Per email wordt het gevonden resultaat gecommuniceerd.

Via een Google-account is het mogelijk om meerdere Google Alerts, ofwel meldingen aan te maken van het nieuws of de nieuwste zoekresultaten die de gebruiker wil volgen. Het te volgen nieuws kan zowel beroepsmatig van aard (bedrijf, concurrenten, vakgebied) als consumentengericht zijn (sport, films, politiek)
Er kan een selectie worden gemaakt om om op de hoogte te blijven van de gewone (organische) resultaten (top 20), van resultaten uit Google News (top 10), van discussiegroepen (top 50) of een combinatie hiervan. Iemand kan de resultaten ontvangen wanneer er iets nieuws wordt gevonden, eens per dag of eens per week. Google Alerts wordt ook wel ingezet door webcare-afdelingen of professionals die zich bezighouden met social media monitoring. De dienst heeft zijn populariteit mede te danken aan het gratis gebruik ervan.