Free publicity betekenis & definitie

Free publicity staat voor alle publiciteit waar niet voor is betaald. Free publicity, ofwel gratis publiciteit in goed Nederlands, kan positief zijn, maar ook negatief. Het is vaak een strategie van organisaties om gratis de media in te zetten voor het behalen van bedrijfs- of organisatiedoelstellingen.

Een traditionele vorm van free publicity is het versturen van een persbericht naar de redacties van verschillende media. Dit wordt vaak verzorgd door een pr- of communicatiebureau. Een krant kan dit persbericht bijvoorbeeld overnemen en hier redactionele aandacht aan besteden. Steeds meer wordt free publicity opgezocht door leuke of ludieke guerrilla-acties (zoals de Bavaria babes) of juist door maatschappelijk betrokken te zijn.
Sinds de opkomst van internet en social media wordt free publicity ook wel earned media genoemd. Hiermee wordt bedoeld dat consumenten zelf berichten over een bedrijf of een product verspreiden. Omdat bedrijven geen controle hebben over de inhoud daarvan, ligt het gevaar van negatieve berichtgeving op de loer.