Frank Waaldijk (kunstenaar) betekenis & definitie

Frank Waaldijk, beeldend kunstenaar en wiskundige, geboren in 1965 te Amsterdam.

Van 1972 tot 1974 woont Frank Waaldijk in Msambweni, een dorp in Kenia. Hier leert hij al jong om met natuurlijke materialen en wat van zee aanspoelt, van alles te vervaardigen. In veel van zijn beelden is een Afrikaanse invloed duidelijk terug te vinden. De Afrikaanse speelsheid en creativiteit hebben hem blijvend geraakt. De expressie van de menselijke ziel in lichaamshouding en gezichtsuitdrukking, de fantasie en vormentaal in de kunst, het dansen, zingen, ritme en muziek. Een Afrikaanse invloed is in veel van zijn tekeningen en schilderijen aanwezig.

Van 1981-1982 studeert hij in de VS en krijgt schilderles van kunstenaar Richard Cunningham. Terug in Nederland studeert Frank kortstondig aan het conservatorium en vervolgens medicijnen en wiskunde. De kunstacademie, 1985-1987 te Utrecht, was toch meer zijn ding. Na 2 jaar stopt hij hier om zich toch op zijn wiskundestudie te richten, welke hij met succes afrond (MSc 1991, PhD 1996). Vanaf 1992 runt hij een eigen atelier en is vanaf 2005 full-time kunstenaar.

Sinds 2012 schrijft hij over wiskunde, wetenschap en filosofie. In 2012 publiceert Frank Waaldijk zijn boek over constructieve topologie (Natural Topology, 2012). Soms komt naast zijn Afrikaanse stijl ook zijn wiskundige achtergrond naar voren in tekeningen en beelden. Frank Waaldijk, woont in een dorpje bij Nijmegen, is getrouwd en vader van twee kinderen.