Featured snippet betekenis & definitie

Een featured snippet is een kort stukje informatie dat bovenaan een zoekpagina wordt weergegeven wanneer men een zoekterm invult in Google. Vrij vertaald betekent een featured snippet dan ook een uitgelicht gedeelte van de informatie. Dit uitgelichte gedeelte geeft een korte samenvatting van hetgeen men op zocht.

Internet zoekmachine Google heeft tijdens haar bestaan door de jaren heen gezocht naar verbeteringen en vernieuwingen om zoekresultaten weer te geven aan haar gebruikers. Een van deze vernieuwingen was de toevoeging van zogenaamde featured snippets. In deze korte stukjes informatie die men bovenaan een zoekpagina vindt, wordt een samenvatting gegeven van hetgeen naar heeft gezocht. Het doel van een featured snippet is om de aandacht van de gebruiker vast te houden.

De informatie die wordt weergegeven in een featured snippet, wordt door middel van bepaalde algoritmes geëxtraheerd van een andere website. Van welke website deze informatie komt, ligt aan de inhoud van de tekst op de originele site alsmede de precies zoektermen die men bij Google heeft ingevuld. Het is dan ook niet mogelijk om zelf een website te selecteren voor de weergave van featured snippets. De selectie is een automatisch proces. Voor een goede verwijzing wordt in een featured snippet door Google dan ook niet alleen een korte samenvatting van de zoektermen weergegeven, maar ook een link naar de originele website en een volledige URL.

Niet voor alle zoektermen die men invult bij Google, worden featured snippets weergegeven. Met name wanneer men een vragende zoekterm gebruikt, bijvoorbeeld 'wat is een snippet?', wordt er vaak een featured snippet gevonden.