Fake news tools betekenis & definitie

Fake news tools zijn slimme algoritmen die de gebruiker beschermd tegen nepnieuws.

De online learning community van Harvard en MIT (edX) biedt sinds kort dan ook de cursus The Story of Fake News aan met als doel cursisten weerbaar te maken tegen nepnieuws. Onderzoek toont aan dat het vertrouwen in de pers enorm is afgenomen, maar de journalistiek moet zelf zorgen dat ze als betrouwbaar wordt gezien. Checkwerk moet serieuzer genomen worden. Met Google revearsed image search kan bijvoorbeeld snel achterhaald worden of een foto al eerder is gepubliceerd.

In Nederland ontwikkelde de Universiteit Leiden onder leiding van Pleijter Nieuwscheckers.nl. Het project kreeg veel aandacht tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017 en ontmaskerde inmiddels een groot aantal nieuwsberichten als ‘hoax’. Naast de journalistiek zijn ook Google en Facebook steeds actiever op dit gebied. In de Verenigde Staten werkt Google hiervoor samen met Snopes. Gebruikers krijgen na een search querie bij de zoekresultaten als eerste de factchecks van Snopes te zien.

Persbureau Reuters werkt met de meest geavanceerde tool Tracer die de betrouwbaarheid van berichten vaststelt. Deze tool analyseert berichten op basis van een slimme combinatie van filters, metadata en bronnen-analyse en geeft een voorspelling over de waarheidsgetrouwheid. Khalid Al-Kohafi van Thomson Reuters geeft te kennen dat geautomatiseerde voorspellingen momenteel met accuratesse van 84 procent heeft.

Een andere tool is ClaimBuster, ontwikkeld aan de University of Texas, dat geautomatiseerde factchecking doet op basis van taalanalyse. Ook dit systeem werkt met een algoritme dat wordt losgelaten op tekst en met een score de betrouwbaarheid aangeeft.