ERP (Enterprise Resource Planning) betekenis & definitie

Enterprise Resource Planning (ERP) is een automatiseringssysteem dat meerdere processen en systemen binnen uw bedrijf omvat en bedrijfsgegevens centraliseert en opslaat. Hierdoor kunnen alle bedrijfsprocessen als het ware onderling communiceren, wat leidt tot een efficiëntere manier van werken en vaak ook tot kostenvoordeel.

ERP-software wordt gebruikt ter ondersteuning van alle voorkomende processen en afdelingen binnen een bedrijf. Denk hierbij aan inkoop, verkoop, logistiek, productie, projecten, klantbeheer (CRM), personeelsbestanden (HRM), service en de (financiële) administratie. Alle informatie en processen worden hierbij onder één systeem gebracht, waardoor ze eenvoudig onderling gekoppeld kunnen worden. Hierdoor kunnen talloze analyses op een efficiënte manier gevormd worden.

Doordat verschillende processen en applicaties aan elkaar gekoppeld worden, hoeft data slechts één keer ingevoerd te worden. Hierna zijn alle gegevens beschikbaar voor alle medewerkers die hiervoor bevoegd zijn. Dit is tijdsefficiënt en het zorgt voor minder invoerfouten. Ook de holistische werking van het ERP-systeem is zeer functioneel: processen kunnen eenvoudig worden gecombineerd, waardoor in één overzicht duidelijk wordt wat er van het bedrijf en de medewerkers verwacht wordt.

Medewerkers profiteren van realtime informatie met automatische alarmfuncties, zodat er op ieder moment inzicht is in de stand van zaken, en daar waar nodig direct actie kan worden ondernomen. Zij kunnen efficiënter werken, mede doordat gegevens slechts één keer ingevoerd hoeven te worden – en dit bevordert ook een kortere overgang tussen verschillende bedrijfsprocessen.

Gepubliceerd op 23-09-2015