Paul Aelen

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 03-12-2015

2015-12-03

Dieselgate

betekenis & definitie

Het woord Dieselgate is ontstaan door fraude met emissiewaarden van dieselauto's door sjoemelsoftware van het bedrijf Volkswagen AG.

De non-profitorganisatie International Council on Clean Transportation (ICCT) deed in 2014 studie naar de uitlaatgassen van dieselauto's onder "reële" rijomstandigheden. Sommige modellen vertoonden wel erg groot verschillen met de meetwaarden op de testbank. Het ICCT voerde samen met de West Virginia University extra tests uit gericht op de verdachte types, twee dieselauto's van de Volkswagengroep en een BMW.

Het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) en de California Air Resources Board (CARB) werden hiervan op de hoogte gebracht. Deze autoriteiten stelden vragen aan VW, die devaststellingen aan een technisch mankement weet. Na een grootschalige terugroep actie van de Volkswagen Groep kwam er slechts een gedeeltelijke verbeteringen. Na een jaar ontkennen gaf op 22 september Volkswagen AG schriftelijk toe dat de software van dieselmotoren (m.n. de Euro 5 TDI-motoren type EA 189), die wereldwijd in 11 miljoen auto's zit, onregelmatigheden vertoonden. Na het bekend worden van het nieuws halveerde de beurswaarde van Volkswagen en nam de bestuursvoorzitter Martin Winterkorn ontslag.

Het manipuleren van typegoedkeuringen door fabrikanten komt vaker voor. In de jaren 90 bestonden er al modellen die in staat waren om te detecteren wanneer een voertuig getest werd. Er werd in de auto een speciale modus geactiveerd om het voertuig te laten functioneren volgens een verbranding die aan de emissiestandaard voldeed. De EU heeft deze zogenaamde defeat devices verboden. In dat kader kwam er wettelijke definitie van "manipulatie-instrumenten".