Dave Eggers - The Circle betekenis & definitie

Dave Eggers (45) schreef 10 boeken, waaronder The Circle in 2013, A Hologram for the King in 2012 en Zeitoun in 2009.

Dave Eggers oogstte eerder veel positieve recensies voor What is the What in 2006 en A Heartbreaking Work of Staggering Genius, zijn debuut in 2000. Zijn bestseller The Circle gaat over wat kan gebeuren als de kracht en de macht van het internet geconcentreerd worden in de handen van één machtige firma in een monopolie dat onaanraakbaar is, omdat het alle informatiestromen beheert.

In het boek houdt Dave Eggers de door internet gedomineerde maatschappij tegen het licht. Hij schrijft over een autoritair, fictief techimperium, een combinatie van de big four: Amazon, Facebook, Apple en Google. Het imperium streeft complete transparantie van informatie na. Het houdt zijn werknemers 24 uur per dag in het oog, en ook buiten de muren ontsnapt niemand nog aan een publiek leven online. Het boek The Circle wordt momenteel verfilmd. Emma Watson en Tom Hanks spelen de hoofdrol.

Dave Eggers is geboren aan de oostkust van de Verenigde Staten, maar woont al ruim twintig jaar in Californië, waar hij publicatiehuis McSweeney’s oprichtte. Hij startte ook meerdere non-profitorganisaties die kinderen helpen met onderwijs. Dave Eggers is getrouwd en heeft twee kinderen.