Cloud betekenis & definitie

De Cloud (wolk) is een algemene metafoor die gebruikt wordt om naar het internet te verwijzen. De cloud is meestal een andere plek dan je eigen (opslag)locatie. Omdat deze opslagplek vaak niet zichtbaar en onbekend is, wordt de term cloud, ofwel wolk, gebruikt.

Aanvankelijk werd het internet gezien als een gedistribueerd netwerk en dan, met de uitvinding van het World Wide Web, als een verwarring van onderling verbonden media. Aangezien het internet groeide in zowel grootte als het bereik van activiteiten die het omvatte, werd het gelabeld als de 'cloud'.

Het gebruik van het woord Cloud is een poging om zowel de omvang als de onbeduidende aard van het internet vast te leggen. Waar het web een upgrade was die het internet veel gebruikersvriendelijker maakte door visuele en interactieve media toe te voegen aan het delen van tekstbestanden die tot dan toe werden gebruikt, kunnen Web 2.0 en virtuele servers mensen toepassingen laten uitvoeren, zelf content maken, zakelijke transacties doen en duizenden andere activiteiten die verder gaan dan alleen het mediaverbruik.