Paul Aelen

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 03-12-2017

Blockchain

betekenis & definitie

Blockchain is een gedistribueerde database die een gestaag groeiende lijst bijhoudt van data-items die gehard zijn tegen manipulatie en vervalsing.

Blockchain kreeg bekendheid door de bitcoin. Daar dient het als een database voor online transacties. Het resultaat is een gedecentraliseerde financiële markt waar geen bank aan te pas komt.Blockchain is een samenraapsel van verschillende technologieën waarvan sommige al 14 jaar oud zijn. Het is een combinatie van cryptografie, algoritmes en een controlegetal. Dit samen resulteert in een technologie waarbij meerdere computers onafhankelijk van elkaar tot hetzelfde resultaat komen.

Dat maakt de blockchain een machine die je kan vertrouwen. Die machine kan taken overnemen waar nu nog een zwakke schakel (de mens) tussen zit.

Iedere stap in het transactieproces wordt gedocumenteerd en is traceerbaar. Blockchain is theoretisch de oplossing om transacties te vrijwaren van criminaliteit en de consument te beschermen. Waar blockchain bij bitcoin gebruikt wordt als transactienetwerk, zijn de toepassingen een stuk breder. Er worden oplossingen ontwikkeld voor de hypotheekmarkt, het notariaat, het digitaliseren van handelsverkeer, maar ook voor het documenteren van diamanten.

Samengevat is blockchain een manier om gegevens, zoals contracten en waardetransacties, op een veilige manier op te slaan in een netwerk van computers die vrijwel onmogelijk zijn te manipuleren, omdat het netwerk vele kopieën van de data bevat en het zichzelf corrigeert.

Bronvermelding